Jdi na obsah Jdi na menu

František Hruška / Franz von Hruschka (1819-1888)

Narodil se ve Vídni, dětství prožil střídavě v Českých Budějovicích a Štýrském Hradci. Poprvé přišel do styku se včelami ještě jako chlapec u svého dědečka v Bravanticích na Novojičínsku. Ve čtrnácti letech po vzoru svého otce se dal na vojenskou dráhu, roku 1857 se  stal vrchním velitelem posádky v Legnagu u Benátek. Manželka Antonie roz. Albrechtová přinesla do manželství vlastnictví realit, což Hruschkovi umožnilo plně se věnovat včelařství. Zakrátko měl na svém statku v Dolo na tři sta včelstev, najal včelmistra a zařídil si truhlářskou dílnu.

 

Zasloužil se o mnohá zlepšení ve včelařské praxi. Své poznatky publikoval v odborných časopisech. Věhlasu a zasloužené pozornosti se mu však dostalo především za vynález medometu. V září roku 1865 představil Franz Hruschka na 14. schůzi německých a rakouských včelařů v Brně (Lidická 50) svůj vynález a dostal za něj od italských včelařů zlatou medaili.

 

Bohužel závěr života neprožil šťastně, kvůli krachu na burze roku 1873 přišel o všechen majetek a musel dokonce prodat i zlatou medaili za svůj přelomový vynález.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář