Jdi na obsah Jdi na menu

Václav Jakš (1862-1938)

Narodil v Protivíně, absolvoval učitelský ústav v Soběslavi. Ve svém rodišti působil jako odborný učitel měšťanských škol v letech 1903-1923, kdy odešel do výslužby. Celých 40 let byl členem píseckého včelařského spolku, jehož byl dlouhá léta předsedou. V r. 1932 se přičinil o založení včelařského spolku v Protivíně, který měl ihned při svém založení 154 členů a stal se také na krátkou dobu jeho prvním předsedou. Závěr života strávil u syna v Libčicích nad Vltavou.

 

Co se týče publikační činnosti, roku 1925 se zasloužil o druhé vydání dvoudílné knihy Františka Vohnouta Včelařova čítanka, která byla do velké míry ve svém I. vydání překladem amerického originálu z roku 1903 od A. I. Roota. Dodatečně se zjistilo, že téma amerického originálu není zdaleka vyčerpané a tak přepracování a doplnění knihy trvalo dalších pět let. Na nové knize pracoval celý redakční výbor, kde s Václavem Jakšem spolupracovali také Josef Kebrle, Fr. Adamec, J. Boháč a J. Forst.

 

Nevýznamnějším publikačním počinem samotného Jakše je Včelař začátečník z roku 1895, kniha se pro velký úspěch dočkala osmi vydání (do roku 1939). Slovenský včelař Juraj Babka, redaktor časopisu Slovenský Včelár, přeložil tuto knihu též do slovenštiny.

 

Jakš byl též uznávaným odborníkem a prvním náměstkem starosty Zemského ústředí včelařských spolků v Praze. Přednášel na významných včelařských akcích, např. na XI. valném sjezdu českoslovanských včelařů v Příbrami, konaného 16. srpna 1895. Jeho zásluhou byla v roce 1896 uspořádána v Protivíně velká včelařská výstava. Několik let zastával z pověření ministerstva zemědělství funkci experta pro včelařství na Slovensku. Za své působení v oboru včelařství dostal mnoho vyznamenání, za celoživotní dílo v oboru včelařství byl při svých 70. narozeninách roku 1932 vyznamenán ministerstvem zemědělství státní stříbrnou medailí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář